Σπουδάζω κοινωνική εργασία στη Γαλλία και είχα την ευκαιρία να κάνω για 3 μήνες την πρακτική μου εξάσκηση στην Ελλάδα, στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής «Ένα βήμα μπροστά». Ήταν η ευκαιρία για μένα, να κάνω πράξη τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και να ωριμάσω το επαγγελματικό μου εγχείρημα. Πριν από αυτή την πρακτική, γνώριζα για την προσφυγική κατάσταση, αλλά είχα μόνο την προσωπική μου άποψη.

Τις πρώτες μέρες στο Κέντρο Διαμονής είχα το χρόνο να παρατηρήσω γύρω μου τι συμβαίνει. Μπόρεσα να γνωρίσω την ομάδα του Κέντρου, τις φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους και προσπάθησα να κατανοήσω καλύτερα τον οργανισμό.

Όταν πλέον ένιωσα άνετα, ξεκίνησα να συμμετέχω στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες που γινόντουσαν στον κοινόχρηστο χώρο του Κέντρου. Στη συνέχεια, είχα την ελευθερία να χρησιμοποιήσω το υπόβαθρό μου και τον ενθουσιασμό μου για το επάγγελμα μου, διοργανώνοντας δραστηριότητες και να συμμετέχοντας σε συνεδρίες με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο και την εκπαιδευτικό. Γρήγορα έχτισα δυνατές σχέσεις με τις γυναίκες και τα παιδιά και έγινα μέρος της καθημερινότητάς τους. Η ομάδα του Κέντρου ήταν συνεχώς διαθέσιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις μου – μια πολύ σημαντική βοήθεια – και πάντα ενθαρρυντικοί προς εμένα.

Το να μιλάω γαλλικά ήταν πολύ χρήσιμο και μου επέτρεψε να έρθω κοντά με τις γυναίκες του Κέντρου Διαμονής, ξεπερνώντας τα γλωσσικά εμπόδια και βοηθώντας στην επικοινωνία με τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Κάνοντας την πρακτική μου άσκηση σε μια ανθρωπιστική οργάνωση, ήρθα σε επαφή με έναν νέο τρόπο αντίληψης της διεθνούς αλληλεγγύης. Έμαθα πολλά για τις γυναίκες που μεταναστεύουν, για τις ανάγκες που έχουν και τα τραύματα που έχουν υποστεί, τη μητρότητα, την εκμετάλλευση και πώς να βοηθήσω στην ενδυνάμωση τους. Νιώθω ότι πλέον κατανοώ καλύτερα την κατάσταση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μεταφέρω όλη αυτή τη γνώση στη Γαλλία. Εξακολουθώ να αναπτύσσω τον εαυτό μου ως μελλοντική κοινωνική λειτουργός, αλλά με την ευκαιρία που μου δόθηκε, έχω τώρα ένα καλύτερο εφόδιο.

 

–  Jeannice B.