Στόχος του έργου “A Step Forward” είναι να προστατεύσει και να υποστηρίξει γυναίκες και τα παιδιά τους κατά την περίοδο της εξέτασης της αίτησης ασύλου αλλά και η γρήγορη ανεύρεση βιώσιμων λύσεων για την ομαλή διαβίωσή τους στη χώρα. Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής λειτουργεί προσφέροντας όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες στις γυναίκες και τα παιδιά τους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος παραμονής τους στο Ανοικτό Κέντρο.
Το Ανοιχτό Κέντρο Διαμονής βρίσκεται κοντά σε σταθμό του Μετρό και σε κοντινή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες για τις ωφελούμενες γυναίκες. Η δυναμικότητα του κτηρίου είναι 44 θέσεων και είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, διαθέτει δωμάτιο ΑΜΕΑ καθώς και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για σίτιση και δημιουργική απασχόληση.
Σε καθημερινή βάση καλύπτονται οι βασικές υλικές ανάγκες και ανάγκες ατομικής υγιεινής καθώς και η σίτιση των ωφελούμενων. Επιπλέον παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής, διερμηνείας, γλωσσομάθειας, ενδυνάμωσης, δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ σε συνεργασία με τοπικά σχολεία πραγματοποιούνται εγγραφές των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για ενδιάμεση δομή φιλοξενίας και ολοήμερης διαβίωσης γυναικών σε επισφάλεια μαζί με τα παιδιά τους. Η φιλοξενία παρέχεται για μέσο χρονικό διάστημα (6 μήνες ± 20%) σε ενήλικες άστεγες γυναίκες και σε μητέρες με τα παιδιά τους, με στόχο τη γρήγορη ανεύρεση βιώσιμων λύσεων για την κοινωνική τους ένταξη.
Προτεραιότητα στην ένταξη της δομής, δίνεται στις μητέρες με παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, ενώ για γυναίκες χωρίς παιδιά, δεν τίθεται ηλικιακό όριο προς τα πάνω, με την προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 18o έτος της ηλικίας τους. Για τα αγόρια μονογονεϊκών οικογενειών, η φιλοξενία είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τα κορίτσια δεν τίθεται ηλικιακός περιορισμός. Η υπηκοότητα, η θρησκεία και ο αυτοπροσδιορισμός ταυτότητας φύλου, δεν αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού από τη δομή. Το σύστημα παραπομπής θεσπίζεται σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο για την Υποδοχή και το Άσυλο.
Η δράση πραγματοποιείται σε κτίριο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός αστέγων, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός απαραίτητων υπηρεσιών για τους επωφελούμενους. Η μέγιστη δυναμικότητα της δομής είναι 44 θέσεις φιλοξενίας και λειτουργεί όλο το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας προκειμένου να παρέχει με ολοκληρωμένο τρόπο, ποιοτικές συνθήκες υποδοχής και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Στόχος του έργου είναι να υποστηριχθούν συνολικά 175 ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες
Προστασία και ασφαλής στέγαση
Παροχή βασικών αγαθών και σίτιση
Παροχή κοινωνικών / υποστηρικτικών υπηρεσιών και βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα και των παιδιών τους
Υπηρεσίες Υγείας
Παροχή συμβουλευτικής που σχετίζεται με κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα
Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και της ένταξης των ωφελούμενων
Ψυχολογική υποστήριξη
Νομική πληροφόρηση
Διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες
Εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης
Προϋποθέσεις Ένταξης
Αιτούσα άσυλο, γυναίκα μόνη ή μονογονέας με άρρεν τέκνο <14 ετών και θήλυ τέκνο ανεξαρτήτως ηλικίας
Άτομο που είναι αυτοεξυπηρετούμενο ή συνοδεύεται από συγγενή που αναλαμβάνει την φροντίδα
Τεστ Covid-19 (PCR) 72 ώρες πριν γίνει η τοποθέτηση στη δομή
Βεβαίωση για αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σχετική ακτινογραφία θώρακος
Δερματολογική εκτίμηση
Ψυχιατρική γνωμάτευση
Το έργο “A Step Forward” Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία μεταξύ της Γραμματείας Μετανάστευσης της Ελβετίας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και των Γιατρών του Κόσμου, στο προγραμματικό πλαίσιο «Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελβετίας-Ελλάδας 2023-2026» για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.