Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών ανά τον κόσμο συνεχίζουν να υφίστανται. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ενώ 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Οι Γιατροί του Κόσμου, στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής, A Step Forward εργαζόμαστε καθημερινά και στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μια από αυτές είναι και η R, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Σομαλίας. Στην R δεν επετράπη ποτέ να πάει στο σχολείο, ενώ καθημερινά βίωνε σωματική και λεκτική βία από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να αποδράσει από το σπίτι της, και όταν μετά από μέρες την εντόπισαν την ανάγκασαν να παντρευτεί έναν άνδρα 30 χρόνια μεγαλύτερο της. Η R συνέχισε να βιώνει τη σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα να προσπαθήσει για άλλη μια φορά να γλυτώσει από τον καθημερινό εφιάλτη που ζούσε.

Έτσι βρέθηκε στην Τουρκία άστεγη και στη συνέχεια ταξίδεψε από τη Σμύρνη στην Ελλάδα όπου έπεσε πάλι θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αφού φιλοξενήθηκε σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, κατα τις πρώτες ημέρες της ενηλικίωσής της παραπέμφθηκε στο Ανοικτό Κέντρο Διαμονής των ΓτΚ, όπου με την πλαισίωση του εκπαιδευμένου προσωπικού έγινε η εγγραφή της στην τυπική εκπαίδευση,  βρήκε εργασία και αφού έλαβε όλα τα νομιμοποιητικά της έγγραφα μετέβει στη Γαλλία για ένα νέο ξεκίνημα.

Σήμερα η R έχει αφήσει πίσω το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσε σαν ανήλικο κορίτσι, είναι μια νέα γυναίκα με όνειρα που έχει κάνει το επόμενο βήμα και ζει όπως θέλει εκείνη, ελεύθερη, κάνοντας ό,τι αγαπά.

Οι ΓτΚ στηρίζουμε αυτά τα κορίτσια και βρισκόμαστε καθημερινά στο πλευρό τους με σκοπό την ενδυνάμωσή τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

 

Το Ανοικτό Κέντρο Διαμονής των ΓτΚ,  “Α Step Forward” ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 23 μετά την δίμηνη ανακαίνισή του.